Es doblen els ajuts alimentaris infantils repartits per la Creu Roja durant l’estiu

La Creu Roja ha recaptat 302.334 euros gràcies a l’Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil. La campanya es va llançar el passat mes de maig i vol recollir un total d’1 milió d’euros per distribuir 100.000 ajuts alimentaris infantils en un any.

Aquest l’estiu, la Creu Roja ha distribuït targetes de prepagament entre famílies en risc, perquè puguin comprar aliments per a un total de 2.600 infants, més del doble que l’estiu de 2013.

Creu Roja Joventut també dóna esmorzar i/o berenar a 150 infants en casals d’estiu durant aquest mes d’agost.

Els ajuts alimentaris infantils repartits per la Creu Roja a Catalunya s’han doblat aquest estiu. Durant el període de vacances escolars, la Creu Roja distribueix targetes de prepagament entre famílies en situació vulnerable, perquè puguin comprar aliments per als seus fills i filles en comerços de proximitat. Enguany, s’estan beneficiant d’aquestes targetes prop de 2.600 infants i joves, un 140% més que els 1.083 infants de l’estiu passat.

En termes generals, aquestes targetes estan carregades amb 230 euros per infant per al període comprès entre el 21 de juny a i el 14 de setembre, en el cas dels alumnes de primària, i de 368 euros, en el cas de secundària. Cal tenir en compte que prop de la meitat dels 2.600 beneficiaris han començat a rebre aquest ajut a principis d’agost, ja que s’han anat detectant nous casos a mesura que avançava l’estiu. En aquests casos, doncs, les targetes es carregaran amb l’import que correspongui al mes d’agost i la primera quinzena de setembre. En total, la Creu Roja destinarà 415.000 € a aquesta campanya.

Paral·lelament, durant el període d’estiu, la Creu Roja continua desenvolupant la campanya de l’Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil, gràcies a la qual ja ha recaptat 302.334 euros. La campanya es va llançar el passat mes de maig amb l’objectiu d’aplegar el màxim de recursos i esforços per desenvolupar projectes d’alimentació infantil, a causa de l’augment de la taxa de risc de pobresa entre aquest col·lectiu, que ja arriba al 29,4% a Catalunya. L’objectiu és recollir fins a 1 milió d’euros en un any per distribuir 100.000 ajuts alimentaris infantis.

Beques d’alimentació a primària i secundària

Amb les targetes de prepagament, la Creu Roja vol donar continuïtat durant les vacances escolars a dos projectes que desenvolupa durant el període lectiu: les beques de menjador per a alumnes de primària i el projecte #Menjarsalinsti, adreçat a estudiants de secundària i que s’ha posat en marxa durant el darrer curs a mode de prova pilot.

Durant el curs escolar 2013-2014, la Creu Roja ha proporcionat beques de menjador a 895 alumnes de primària en situació de risc, cobrint la meitat del cost d’aquest servei en la majoria de casos, però arribant a percentatges superiors fins al 100%, en les situacions de major vulnerabilitat.

Pel que fa al projecte #Menjarsalinsti, que pretén garantir l’alimentació sana, saludable i equilibrada d’alumnes de secundària, ha tingut 108 beneficiaris durant aquesta primera fase pilot. En el cas de secundària, la majoria d’alumnes realitzen horari intensiu, per tant, no tenen accés al servei de menjador. Així, enlloc d’ajudar a pagar la quota del menjador, la Creu Roja distribueix als estudiants de secundària en situació vulnerable un dinar-pícnic saludable quan surten de classe. Aquests àpats estan becats per la Creu Roja i, per tant, són gratuïts per als joves en situació de vulnerabilitat, però s’ofereixen alhora en la modalitat de pagament a tots els alumnes dels centres, evitant així l’estigmatizació dels beneficiaris.

Casals d’estiu amb esmorzars i/o berenars

D’altra banda, Creu Roja Joventut (CRJ) desenvolupa casals d’estiu per a infants i joves en situació vulnerable, en molts dels quals es reparteixen esmorzars o berenars als nens i nenes. Aquest mes d’agost, resten oberts 4 casals (un a Castelldefels, un a Mataró i dos a Lleida), en què hi participen 150 infants, dels quals la totalitat tenen garantit un àpat diari per part de CRJ. Però, si es tenen en compte els casals d’estiu que han estat oberts des de finals de juny fins a finals de juliol, el nombre de participants s’eleva fins a 797, dels quals la meitat han rebut esmorzar i/o berenar per la seva situació de vulnerabilitat.

A més d’aquests projectes, cal destacar que la Creu Roja continua desenvolupant projectes com els kits de suport social, lots amb i productes bàsics que es distribueixen des de l’inici de la crisi l’any 2009, i gestionant el Programa d’Aliments de la UE. Mitjançant el projecte dels kits, la Creu Roja ha distribuït 13.640 kits alimentaris infantils des de principis d’any. Pel que al Programa d’Aliments de la UE, cal destacar que, durant la seva convocatòria de 2013, ha arribat a 39.287 infants. En aquests moments, tot just s’està iniciant la primera fase de la convocatòria de 2014.